dilluns, 21 de gener del 2013

Apache: Història d'una cançó

Portada del single Apache dels The Shadows (1960)
Segurament que tothom coneix una de les cançons instrumentals més famoses de la història de la música. Aquesta cançó és Apache, interpretada pel grup britànic The Shadows i gravada al juny de 1960. El que segurament no tothom sap és que aquesta cançó no es un creació dels Shadows, sinó que va ser escrita per Jerry Lordan, cantant i compositor britànic, i que agafa aquest títol de la pel·lícula de l'oest Apache del 1954 protagonitzada per l'actor Burt Lancaster.

Originalment la cançó va ser grabada per primera vegada pel guitarrista Bert Weedon, però la interpretació que Bert va fer de la cançó no li va agradar gaire a l'autor Jerry Lordan.

Poc després que Bert Weedon gravés la versió d'Apache, el Shadows van descobrir la cançó de mà del mateix Lordan, després que l'escoltessin tocant-la amb un ukelele després d'un concert en el qual aquest els hi feia de teloners, i amb la seva col·laboració van decidir gravar-la.

Els Shadows, originalment i sota el nom de The Drifters eren la banda d'acompanyament del músic britànic Cliff Richards.
The Shadows acompanyats a Cliff Richards
Al 1960, amb el llençament del single "Apache" van aconseguir encapcelar la llista de ventes del Regne Unit durant 5 setmanes. Però tot i la fama que la cançó va tenir a les illes britàniques i a Europa, als Estats Units aquesta versió dels Shadows no va ser gaire coneguda, tot i que el grup va fer una gira per terres nord-americanes, aquesta no va tenir gaire ressó, i el grup no es va donar molt a conèixer, segurament degut a la poca promoció que la seva discogràfica va fer.
Apache va ser gravada pels Shadows al juny de 1960 als mítics estudis Abbey Road, anomenats "EMI Studios" fins al 1970, més coneguts per ser on el Beatles van gravar gairebé tota la seva discografia, i per er la caràtula de l'àlbum del mateix nom, on surten els 4 Beatles creien el pas de vianants de davant dels estudis.
El so que el guitarrista Hank Marvin aconsegueix a la cançó, i que va esdevenir tota una revolució sonora per l'època va ser gràcies a l'experimentació que aquest va fer amb una guitarra italiana amb càmara de so, que el cantant i guitarrista Joe Brown va donar a aquest. El so d'aquesta guitarra combinat amb el vibrato de la Fender Stratocaster de Marvin, i juntament amb el baix melòdic del baixista Jet Harris, la bateria de Tony Meehan i amb la col·laboració de Cliff Richards, que va participar a la gravació tocant un tambó xinés al principi i al final de la cançó i que li va donar un toc tribal al tema va servir per catapultar als Shadows als primers llocs de les llistes de ventes
.
En un primer moment, la cançó va ser gravada per estar a la cara B del single d'una cançó militar anomenada "The Quartermaster`s Stores", pèrò el productor Norrie Parramor, després d'escoltar la versió d'Apache va decidir que aquesta cançó fons la cara A del single.

Això no vol dir que la cançó composada per Jerry Lordan no fos coneguda als Estats Units, el que no era coneguda era la versió dels Shadows, però un altre artista d'origen danés Jorgen Ingmann sota el nom artísitic de  Jorgen Ingmann and his guitar va fer-ne una versió a l'any 1961 que va aconseguir ocupar el segon lloc de les llistes nord-americanes i va arribar fins al número 1 al Canadà.
Molts grups i artistes han fet versions de la cançó de Jerry Lordan, entre les que cal destacar la curiosa versió que del grup The Incredible Bongo Band van fer a l'any 1973, i tot i no ser molt coneguda, la seva percusió va servir de base en moltes cançons de hip hop, rap i dance dels anys 80.
Portada dels disc de los Pekenikes
Altres grups com Los Pekenikes al 1961, Sonny James al 1961 amb una versió vocal, The Ventures al 1962 i Davie Allan and the Arrows al 1965, han interpretat adaptacions de la cançó.

També els Beatles van interpretar Apache i altres cançons dels Shadows en els seus concerts a Hamburg.

Al 1970, el grup anglès de rock progressiu Edgar Broughton Band van fer una adaptació anomenada "Dropout Apache", convinant la cançó de Lordan amb una versió del tema "Boggie Dropout" de Captain Beefheart's

Al març del 2005 la revista Q, va col·locar la cançó en el número 96 en la seva llista dels millors temes de guitarra.

També, l'equip de bàsquet femení de la WNBA Minnestoa Lynx van adoptar la cançó com a himne no oficial a l'any 2007.
______________
Referències: